Dennis Laguisma (39)
Chef-kok
Ik kom uit de Filipijnen. Voor ik ging varen werkte ik in restaurants. Ik had wat culinaire trainingen gehad. Ik ben niet nautisch opgeleid, maar ik wilde wel varen. Gelukkig kon ik op deze manier aan boord gaan. Op mijn eerste schip was het heel anders dan aan land. Het was voor mij wennen dat er maar 24 mensen aan boord waren. Dat was zwaar. Allemaal verschillende culturen en houdingen. Je moet flexibel zijn. Uiteindelijk raakte ik eraan gewend. Nu vaar ik al twaalf jaar.
Ik heb drie kinderen thuis. Het gaat goed met ze. Om elkaar niet te missen hebben we elke dag contact via het gratis internet aan boord. Dat helpt me erg om het reizen vol te houden. In mijn vrije tijd speel ik ook games op mijn tablet. Strategische spellen vind ik het leukst.
Op een schip werken is anders dan in een restaurant. Als chef-kok op een schip moet je veel nationaliteiten tegemoetkomen. Je moet de kennis hebben om al die verschillende smaakpapillen tevreden te stellen. Ik vind het belangrijk om de bemanning blij te maken. Ik vraag mensen wat ze lekker vinden en of ze een lievelingsgerecht hebben. Dat zoek ik dan online op en probeer ik te maken. Daarna vraag ik feedback. Is er ruimte voor verbetering? Dan maak ik het de volgende keer nog beter.
Mijn specialiteit was de Aziatische keuken. Nu word ik steeds beter in Indiase en ook in Scandinavische gerechten. De ingrediënten bestel je als je een haven binnenkomt, in overleg met de kapitein.
Het leukst aan varen vind ik nog steeds om altijd interactie te hebben met mensen. Mensen zijn allemaal verschillend, maar als je vriendelijk en sociaal bent, maak je het leven aan boord beter.