Ed van den Hoek (59)
Sjorder
Ik ben in de Rotterdamse wijk Feyenoord geboren, vlakbij het water. Mijn vader en veel van mijn familie werkten in de haven of in de scheepsbouw. Van jongs af aan ben ik met bootjes bezig geweest. In mijn jeugd zag je op Zuid nog allemaal havenkranen. Je had toen de haven om je heen. Dat is nu weg. Dat vind ik wel jammer, want daardoor is de haven onbekend bij veel jongeren. De haven is onzichtbaar geworden.
Vroeger zwom ik met mijn vrienden in de Rijnhaven. Daar lagen de bananenboten. Als er bananen overboord vielen, konden we die zo uit het water plukken. De markt stond onder de metro. Die was in die tijd in aanbouw. In de Maashaven was veel graan in de silo’s. Zo groei je met de haven op. Het heeft me altijd veel geïnteresseerd.
Op mijn 17e ben ik gaan varen. Ik zat op de wilde vaart. Zo kwam ik ineens overal. Dat was een mooie tijd. Ik werd stuurman. Toen ik een vriendin kreeg, nu mijn vrouw, wilde ik niet meer steeds zes maanden op zee zijn. Toen kreeg ik een leuke aanbieding om als sjorder aan de slag te gaan. In 1984 ben ik bij Matrans Marine Services begonnen en ik werk er nog steeds.
Ik ben inmiddels coördinator opleidingen en ik geef les in sjorren van alle voorkomende ladingen. Er is een trainingscentrum in de Waalhaven. Medewerker Havenoperaties heet die mbo-opleiding. Er is veel aandacht voor veiligheid. Dat is heel belangrijk, want het kan risicovol werk zijn, als je niet oplet.
Veel jongeren weten de haven als werkgever niet meer te vinden. Onbekend maakt onbemind. Dat vind ik heel jammer. Vandaar dat ik de haven altijd zoveel mogelijk promoot. Ik ben havenfotograaf en ik mag op boten en in de terminal fotograferen. Schepen, personeel, leerlingen: ik leg zo veel mogelijk vast. Mijn foto’s deel ik op Instagram en www.werkeninderotterdamsehaven.nl. De haven is zó veelzijdig. Je kan er heel leuke banen vinden. Ik doe alles om de haven weer bekender te krijgen.