Frans Verbrugge (60)
Kapitein
Stoomsleepboot de Furie is voor mij sinds mijn 15e de rode draad in mijn leven. Ik ben geboren en getogen in Maassluis en mijn vader werkte op een scheepswerf. Toen ik als kleine jongen daar rondliep, was het mij al duidelijk dat ik iets in de scheepvaart wilde gaan doen. Toen ik 15 was, had ik net de tv-serie Hollands Glorie gezien. Daar zat de Furie in en die is daarna door een stichting gered van de sloop en terecht gekomen op de werf van mijn vader. Ik ging mee klussen aan de Furie.
Na de middelbare school ging ik in militaire dienst. Ik koos voor de Koninklijke Marine en werd matroos op een houten mijnenveger. Daarna werkte ik achtereenvolgens als matroos op de Rotterdamse havensleepboten, schipper bij de zeehavenpolitie en kapitein van een zeesleper in Dubai. Wij sleepten pontons met stenen bij de bouw van de eilanden voor de kust daar, zoals de beroemde palmeilanden.
Na vijf jaar kreeg ik een aanbod om op een klein zeevaartkantoor te gaan werken. Ik bezorg nu al negen jaar de bemanningen van onze werkschepen en wat ze nodig hebben om hun schip te laten varen. De Nieuwe Waterweg en het Scheur zijn voor mij een erg bekende werkplek. Ik kan daar zeker met mijn ogen dicht varen.
Bij al mijn banen ging ik altijd tijdens mijn verlof varen met de Furie, nu al 44 jaar. Wij varen vanuit Maassluis met toeristen en genodigden naar Rotterdam en bezoeken de havens. Ik vind het heel belangrijk dat dit schip wordt behouden voor de toekomst, zodat men aan de jeugd kan laten zien hoe de techniek vroeger in elkaar zat. Je moet het koesteren, die oude apparatuur, waarmee Nederland groot is geworden.
Ik vaar nu met een paar jonge mannen en het is de bedoeling dat zij ooit mijn werk gaan overnemen. Ze hebben inmiddels hun papieren. Ze doen dat naast hun varende werk. Ik leer ze om met een schip als de Furie te varen. Maar ik hoop zelf nog wel een aantal jaren mee te kunnen.