Jeynus Diaquino (43)
Chef-kok
Het was mijn droom om op zee te werken, al sinds de basisschool. De wereld te zien voor niets. Het is mijn bestemming. Ik vind het heerlijk. Het is uitdagend, maar ik heb uitdaging nodig in mijn leven. Ik blijf maar leren, leren en leren. Want leven is een uitdaging en het draait om leren.
Voor ik naar zee ging, heb ik jarenlang in een vijfsterrenhotel gewerkt. Ik werk nu 16 jaar op een schip. Verschillende soorten zeevaart: passagiers, offshore en nu een tanker. Het werken in de kombuis is een uitdaging, want je wilt iedereen tevreden stellen. Verschillende smaken, verschillende nationaliteiten. Je vraagt wat ze lekker vinden en wat ze nodig hebben. Je moet ze tegemoetkomen met al hun verschillende smaken. Menu opstellen, de voorraden in de gaten houden en budgetteren. Het is niet makkelijk. Maar dit is wat ik wil.
Ik kom uit de Filipijnen. Ik heb op zee verschillende functies gehad. Toen ik op passagiersschepen werkte, was ik een bartender. Toen ik in de offshore ging werken, werd ik chef-kok. Dat vond ik fijn, want ik wilde veel leren voor de toekomst. Mijn droom is een eigen restaurant te openen. Als ik later klaar ben met varen en terug ben bij mijn familie, dan kan ik voor alle nationaliteiten koken en overal een eigen zaak beginnen.