Rick Slijk (33)
Schipper KNRM
Ik kom uit een zeevaartfamilie, dus ik wist als klein jongetje al dat ik naar zee wilde. Ik ging op mijn 18e naar de koopvaardij en heb tien jaar lang de hele wereld overgevaren. Ik kan het iedereen aanraden. Heimwee, daar heb ik nooit last van gehad. Het is hard werken, vooral in de havens, maar je krijgt rust en regelmaat en er is een kok die voor je kookt.
Toen ik voer, was ik al vrijwilliger bij de KNRM, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Ik was plaatsvervangend schipper. Op de dag dat ik bij de koopvaardij van boord stapte, nam de schipper op mijn reddingsstation Hoek van Holland afscheid. Ik werd gevraagd om hem drie maanden te vervangen tot ze een opvolger hadden, maar dat is inmiddels vier jaar geworden.
Ons gebied loopt tussen onze buurtstations Stellendam en Ter Heijde en van halverwege Engeland en de Nieuwe Waterweg en het Scheur tot aan de Oude Maas, ongeveer bij Vlaardingen. We worden best vaak in het havengebied ingezet, dus ik ken het gebied goed.
De KNRM gaat heel het jaar door. Elke dag is anders. Mijn hoofdtaken zijn het runnen van het station, de boot in topconditie houden en zorgen dat de vrijwilligers gemotiveerd blijven. Dat is makkelijk, want het zijn liefhebbers. Een diverse ploeg, maar het voelt als een ‘big happy family’. Dat moet ook. Je gaat met windkracht 12 naar zee en dan moet je wel weten wat je aan elkaar hebt. Je moet elkaar honderd procent kunnen vertrouwen.
Ik werk officieel veertig uur, maar daar ga ik altijd wel overheen. Geen probleem. Als de pieper gaat kunnen we in tien minuten wegvaren. Als je iemand met succes hebt gered, dan is het na afloop gezellig hier aan tafel. Met een biertje in de hand napraten en de frituurpan gaat aan. Soms lukt het niet iemand te redden. Dat zijn dingen die je bijblijven. De evaluatie is dan helemaal belangrijk. Even stoom afblazen.
De KNRM voert een overheidstaak uit, maar drijft volledig op giften en donaties. Via knrm.nl zijn donaties dus van harte welkom.